Welke extensie kiest de Belg voor zijn website?

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Tips

Welke extensie kiest de Belg voor zijn website?

11 september 2017
  • 8332 keer gelezen

Er bestaan honderden verschillende extensies voor domeinnamen. Welke extensie kiest de Belg vandaag het vaakst voor een website? En waarom? We klopten aan bij InSites Consulting en trokken op onderzoek.

In mei 2017 vulde een representatief aantal Belgen onze vragenlijst in: hebben ze een eigen website, weten ze wat een domeinnaamextensie is, …

De analyse van de resultaten leidde tot een aantal interessante conclusies.

1 op 3 Belgen wil een eigen domeinnaam

In augustus 2017 stond de teller op 1.577.560 .be-registraties. Dat zijn er heel wat. En dan rekenen we .vlaanderen en .brussels niet eens mee. Die 1.577.560 .be-registraties staan natuurlijk niet voor 1.577.560 Belgen. Sommigen hebben twee, drie of nog meer domeinnamen vastgelegd, vaak gelinkt aan hun onderneming. En ook buitenlanders registreren .be-domeinnamen.

Interessant: één op drie Belgen speelt met het idee om een eigen domeinnaam te registreren. Toch heeft slechts 10% van de deelnemers dat al effectief gedaan. Wat houdt hen tegen? Stof voor een volgend onderzoek.

.be is veruit de populairste extensie

Wil je een eigen website lanceren, dan moet je natuurlijk ook een extensie kiezen. Dit zijn de meest gekozen extensies in België.

.be

Deze spreekt voor zich. Maar liefst 57,80% van alle geregistreerde domeinnamen in België zijn een .be. Ook wie geen eigen website heeft, is vertrouwd met de .be-extensie. Een .be associëren de respondenten met betrouwbaarheid en zien ze als een vanzelfsprekende keuze.

Hierdoor zijn natuurlijk al heel wat .be-domeinnamen bezet. Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor.

.com

15,39% van alle in België geregistreerde domeinnamen eindigen op .com. Deze extensie geniet internationale bekendheid en is dan ook populair bij internationale bedrijven en organisaties. Lokale zaken kiezen niet zo snel voor een .com. Zij gaan eerder voor een geografische of lokale extensie.

.eu

7,27% van de Belgische domeinnamen eindigt op de extensie .eu. Deze extensie is de derde populairste en wordt uiteraard sterk gelinkt met Europa en de EU. Qua bekendheid scoort hij even hoog als de extensie .fr (65% kent .eu en .fr) en iets lager dan .nl (68% van de Belgen is met .nl vertrouwd).

.vlaanderen en .brussels

Met een .vlaanderen of .brussels versterk je je lokale identiteit en vergroot de kans dat je online gevonden wordt.

1 op 5 Belgen is wel bekend met .vlaanderen en en 1 op 7 met .brussels. Hier liggen dus enorme mogelijkheden voor wie een alternatief zoekt voor een drukbezette .be of .com-domeinnaam. En je speelt zo handig in op locatie en taal.

.gov, .biz .org, .jobs, .net, …

Deze domeinnamen zijn iets minder populair in België, maar komen toch veel voor. Vaak kiest met voor een van die extensies omdat ze iets vertellen over de activiteiten of doelgroep van de organisatie.

.uk, .nl, .de en .fr

Tot slot valt op dat ook de extensies van Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en Frankrijk (.uk, .nl, .de en .fr) populair zijn. Wellicht hebben we dan te maken met websites van Belgische bedrijven die ook op de buurlanden focussen.

 

Heb jij ondertussen een sterke naam voor jou idee? Check dan of jouw .be nog vrij is.

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.