Waar registreer ik mijn domeinnaam?

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Tips

Waar registreer ik mijn domeinnaam?

28 maart 2018
  • 18246 keer gelezen

Je wil een domeinnaam registreren? Dan moet je ook een registrar kiezen. Dat is het bedrijf dat je domeinnaam registreert. Er zijn heel wat verschillende registrars. Maar ze bieden lang niet allemaal dezelfde diensten en/of tarieven.

Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om even stil te staan bij de reden waarom je een domeinnaam registreert. Zo ontdek je snel welke services voor jou onmisbaar zijn… en voor welke overbodige services je past.

Je wil niet dat iemand gaat lopen met jouw domeinnaam

Je wil graag controle over je online identiteit? Dan is je domeinnaam registreren de belangrijkste stap. Zodra dat gebeurd is, kan niemand jouw webadres nog inpalmen.  

Het is altijd een goed idee om je domeinnaam zo snel mogelijk te registreren. Zelfs wanneer je idee nog zeer pril is. Je eigen website een concrete invulling geven, kan altijd nog later.

Via claimjeidee kan je checken of je domeinnaam nog vrij is. Je vindt er ook een lijst van alle registrars waar je deze domeinnaam kunt registreren.

Je wil een gepersonaliseerd en/of professioneel e-mailadres

Begin je een eigen zaak, dan is een gepersonaliseerd e-mailadres een must. Een gratis Gmail- of Hotmailaccount komt niet zo professioneel over.

De meeste registrars bieden in hun pakket een gepersonaliseerd e-mailadres aan. Verder heb je de keuze: of je linkt alle mailverkeer door naar je huidige (gratis) mailbox. Of je kiest voor een volwaardige inbox met meer opslagcapaciteit.

Je wil doorlinken naar een bestaande website

Stel: je website staat online en is perfect bereikbaar, maar je bent niet helemaal tevreden over het webadres. Dan kun je ook andere webadressen laten doorlinken naar jouw website.

Dit zijn de vaakst voorkomende redenen waarom je voor een extra webadres kiest:

  • Je wil een alternatief webadres voor een ingewikkelde URL
  • Je wil verschillende varianten van je domeinnaam vastleggen
  • Je wil een bepaalde domeinnaam koppelen aan je socialmediaprofiel
  • Je wil naast een .be ook een .vlaanderen en een .brussels

De beschikbaarheid van een extra webadres kan je nakijken bij een registrar naar keuze via de domeinnaamchecker en de domeinnaam daar meteen ook registreren .

Je wil je eigen website bouwen

Je wil een eigen website bouwen? Dan heb je niet alleen een domeinnaam, maar ook hosting nodig. Dit is de webruimte die je huurt op een server om je bestanden op te slaan.

Veel internetproviders bieden je gratis webruimte aan. Voor een kleine hobbywebsite is dat voldoende. Wie ambitieuzere plannen heeft, moet elders aankloppen.

Hostingbedrijven bieden vaak verschillende pakketten aan. Vergelijk ze en maak een afgewogen keuze. Zoals je al kunt raden zijn betalende pakketten kwalitatief sterker (lees: meer opslagruimte, meer mogelijkheden, meer ondersteuning) dan de gratis varianten.

Je bent op zoek naar hulp en ondersteuning

Bij zeer gelijkaardige registrars geeft de ondersteuning die ze bieden meestal de doorslag. Probeer te achterhalen welke registrar makkelijk benaderbaar is en je project mee in goede banen leidt. Hou rekening met de taal waarin het contact verloopt en laat je niet verrassen door verschillende tijdzones.


Conclusie: eenmaal je hebt uitgemaakt waarom je een domeinnaam wil registreren, is het een stuk makkelijker om een registrar te vinden die bij je noden past. Veel succes!

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

Lees ook

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.