Vrouwen moeten durven springen

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Inspiratie

Vrouwen moeten durven springen

19 november 2019
  • 3700 keer gelezen

Maar één op drie ondernemers in België is een vrouw, volgens cijfers uit 2017 van Unizo. Te weinig, vindt Elke Jeurissen. Met haar platformen Straffe Madammen en Fierce Ladies helpt ze vrouwen de sprong naar het ondernemerschap te maken.

Niet iedereen hoeft je leuk te vinden

“Nog te weinig vrouwen zetten hun idee om in werkelijkheid, terwijl ze zeker even ondernemend zijn als mannen”, zegt Jeurissen. “Dat komt vooral door omgevingsfactoren. We leren meisjes nog altijd om in de eerste plaats braaf, lief en mooi te zijn. Waarom? Niet iedereen moet jou leuk vinden. Als vrouwen opgroeien, blijft dit vooroordeel bestaan: ‘En je gezin dan?’ blijft een veelgestelde vraag aan vrouwen die voluit voor hun loopbaan of onderneming gaan. Geen enkele man krijgt die vraag – of dat half verwijt – voor de voeten geworpen. Er heerst nog te vaak het beeld van de ondernemer als 25-jarige jongeman die met zijn techdiploma zo snel mogelijk in Silicon Valley wil raken. Daar moeten we vanaf. Want zo blijven we ambitieuze vrouwen in het defensief duwen, terwijl ze die energie beter in hun onderneming steken.”

Straffe Madammen en Fierce Ladies

Via Straffe Madammen en Fierce Ladies kunnen ondernemingsgezinde vrouwen een netwerk opbouwen en zichzelf op de kaart zetten. “Straffe Madammen wil inspireren met ondernemende vrouwen. We tonen via events hoe vrouwelijke rolmodellen het aanpakken.” Met Fierce Ladies gaat Jeurissen een stap verder: “Daar werken we als accelerator voor vrouwen die sneller hun ambitie willen waarmaken. Tijdens onze Fierce Ladies Thursdays met inspiratiesessies en workshops wisselen vrouwen ervaringen en tips uit en leren ze de competenties die nodig zijn om te groeien. Zoals public speaking, delegeren, netwerken, onderhandelingstechnieken, …”

Twitterbommetje

“De naam Straffe Madammen komt uit een wild hersenspinsel op Twitter”, aldus Jeurissen. “Ik woonde een zoveelste congres met enkel mannelijke sprekers bij. Dat kon zo niet langer, vond ik. Zelf kreeg ik ook moeilijk vrouwen op mijn congressen. Dus lanceerde ik een oproep via Twitter: wie vind jij een straffe madam? Dat is ontploft en betekende het begin van Straffe Madammen. Nu, zeven jaar later, is het een job geworden. Voor Fierce Ladies haalde ik de inspiratie in mijn eigen internationaal netwerk. Ik registreerde ook meteen de domeinnaam. Met Fierce Ladies heb ik internationale ambities. Want straffe madammen heb je overal.”

Tips voor ondernemende vrouwen?

Wil jij zelf een fierce brand uitbouwen? Dan heeft Elke Jeurissen nog enkele tips:

  • Durf tegen schenen te schoppen. Discussies zorgen voor naamsbekendheid.
  • Accelerate your idea: loop je met een idee rond, wees dan niet bang om het met de wereld te delen. Over jouw idee praten maakt het op termijn beter.
  • Niemand start met een perfect uitgewerkt plan. Je leert al doende.

 

Doe inspiratie op bij deze ondernemende vrouwen:

 

Loop je al rond met een straf idee?

Aarzel dan niet en waag de sprong. Ons namenboekje kan je daarbij helpen. Bij een goede naam hoort overigens een goede domeinnaam: sla dus meteen twee vliegen in één klap en registreer jouw domeinnaam.

www.straffemadammen.com

www.fierce-ladies.com

 Foto © Nadia El Makhfi
Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

Laat je inspireren door deze ondernemende vrouwen

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.