Een semantische domeinnaam onthouden je klanten beter

15 april 2022

Nieuw, hip en trendy: de semantische domeinnaam. Zo’n semantische domeinnaam maakt geen gebruik van afkortingen (.com en .net zijn de bekendste) en is dus makkelijk uit te spreken. Waarom meer en meer bedrijven er warm voor lopen, leggen we je hieronder uit.

Het begrip ‘semantische domeinnaam’ is een moeilijke term voor een eenvoudig concept: met een semantische domeinnaam bedoelen we een vlot leesbare domeinnaam. De extensie van zo’n domeinnaam bestaat uit een betekenisvol woord.

Bijvoorbeeld:

  • Niet: weregisterit.com
  • Wel: weregister.it
  • Niet: koopnujehuis.nl
  • Wel: koopjehuis.nu

Je kan creatief gebruikmaken van bestaande landenextensies (zoals .be), of nieuwe, catchy extensies (bijvoorbeeld .fish) gebruiken. Dit soort domeinnamen wordt alsmaar populairder. En dat is niet onlogisch: 4 goede redenen om voor een semantische domeinnaam te kiezen.

Reden 1: Semantische domeinnamen zijn natuurlijk en duidelijk

Een semantische domeinnaam bestaat uit spreektaal. Het kan een woord of set van woorden vormen die mensen echt uitspreken. Zo’n combinaties liggen een pak natuurlijker in de mond en vertellen bovendien meteen waar het webadres voor staat.

Hierdoor weet je als bezoeker waaraan je je kan verwachten. Op video.games zal je geen boekrecensies vinden.

Semantische domeinnamen zijn ook makkelijk uit te spreken. Handig voor voice commands via smartphones en een must in een toekomst waarin voice search en voice input de favoriete communicatiekeuze is voor mobiele gebruikers.

Reden 2: Semantische domeinnamen worden beter onthouden

Omdat semantische domeinnamen uit heldere spreektaal bestaan, worden ze ook beter en sneller onthouden. De kans dat er verwarring ontstaat of een misverstand opduikt is minder groot. Handig dus voor boodschappen op affiches, radio en tv.

Reden 3: Semantische domeinnamen scoren beter in Google

Semantische domeinnamen zijn rechttoe rechtaan. En daar houdt Google van. Als domeinnaam en zoekterm overeenkomen schiet de SEO-waarde van je website de hoogte in. Gevolg: potentiële klanten zullen je sneller vinden.

Het is uiteraard heel belangrijk om ook relevante content op je website te plaatsen. Anders zullen je potentiële klanten jouw website nog sneller verlaten dan ze je gevonden hebben. En daar houdt Google niet van.

Reden 4: Semantische domeinnamen zijn ‘social media’-proof

Wie soms op Instagram, Facebook of Twitter post, weet het wel. Het is altijd een onhandig gedoe om je website te taggen. Een semantische domeinnaam daarentegen kan je makkelijk verwerken in een zin, zonder een aparte link toe te moeten voegen.

Zo zie je dat er aan semantische domeinnamen een pak voordelen verbonden zijn. Voor België springen de extensies .vlaanderen en .brussels er meteen uit. Denk bijvoorbeeld aan Bloso met hun vroegere website sportvlaanderen.be: een slim idee om nu ook sport.vlaanderen te registreren.

Enkele andere voorbeelden van creatief gebruik van domeinnamen:

  • vi.be
  • wonenin.vlaanderen
  • livingin.brussels

Heb je net zelf een creatieve semantische domeinnaam bedacht? Check dan snel even of het adres nog vrij is. Veel succes!

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen