“Een professionele blog kan niet zonder goede domeinnaam”

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Inspiratie

“Een professionele blog kan niet zonder goede domeinnaam”

15 oktober 2019
  • 1435 keer gelezen

Het succes van een blog staat of valt soms met een sterke naam waar een goede online strategie achter zit. Vier bloggers vertellen hoe ze hun naam bedachten en waarom een goede domeinnaam essentieel is voor een succesvolle blog.

Niel Van Herck startte zeven jaar geleden met de reisblog Tjoolaard. Als professionele content creator en storyteller was het een logische stap om zijn vaardigheden toe te passen op zijn hobby, namelijk reizen. “De naam van mijn blog moest mijn manier van reizen weerspiegelen en ik wou wegblijven van te grote clichés. Ik reis spontaan, met weinig planning. Aangezien ik van West-Vlaanderen afkomstig ben, vond ik het wel leuk om een West-Vlaams  woord te gebruiken. Zo kwam ik bij ‘Tjoolaard’, iemand die ronddwaalt.”

Tjoolaard

Niel Van Herck (Tjoolaard)

Ook Jozefien Ryckx liet zich inspireren door haar West-Vlaamse roots voor haar blog Goestjes. “Een ‘goestje’ hebben betekent ‘zin hebben in iets lekkers’. Toen ik enkele jaren geleden begon te bloggen was dat vooral om mijn passie voor koken te delen. De naam beschreef perfect wat ik voor ogen had met mijn blog.” Noémie Meijer van de interieurblog Pierre Papier Ciseaux en Sophie Charlier van de foodblog Tomate Cerise vonden de perfecte naam dan weer na een brainstorm met vrienden.

Niet enkel een bijverdienste

Goestjes

Jozefien Ryckx (Goestjes)

Waar de meeste blogs enkele jaren geleden nog wordpress in de naam hadden, gaat het er nu heel wat professioneler aan toe. “Ik leef voltijds van de inkomsten die ik met mijn blog genereer en de jobs die daaruit volgen. Mijn blog is mijn portfolio, dus hij moet er professioneel uitzien. Daar hoort uiteraard ook een domeinnaam bij. Als ik een nieuw project start, is de eerste stap nagaan of de domeinnaam nog vrij is”, aldus Jozefien Ryckx.

Noémie Meijer (Pierre Papier Ciseaux)

Ook bloggers die niet financieel afhankelijk zijn van hun platform vinden een domeinnaam essentieel. “Het is zo belangrijk voor je branding en herkenbaarheid. Als je zelf je domeinnaam host, heb je volledige controle over alles wat je post, bepaal je zelf welke advertenties je toont, heb je meer opties qua design, …”, aldus Niel Van Herck. Voor Noémie is haar blog een verlengde van wat ze professioneel doet. Als interieurdesigner deelt ze op haar blog haar unieke tips en DIY-projecten. “Mijn blog is een soort van portfolio, dus ik wil dat hij professionaliteit uitstraalt en mijn eigen stijl weerspiegelt.”

Social media als middel, niet als doel

Op de vraag of ze ooit enkel via social media zouden communiceren, is het antwoord duidelijk ‘nee’. “Mijn blog is de winkel, social media de etalage. Ze versterken elkaar en hebben beide hun waarde maar mijn ‘winkel’ blijft mijn contenthub. Die is het belangrijkste”, aldus Jozefien. Niel durft zelfs nog verder te gaan: “Als ik iets zou laten vallen, is het social media. Ik zie het als een noodzakelijk kwaad. Ze zorgen voor een gigantische instroom naar mijn blog, maar ik zou liefst meer tijd in mijn blog zelf steken.”

Tomate Cerise

Sophie Charlier (Tomate Cerise)

“Geloofwaardigheid is echt heel belangrijk”, besluit Sophie Charlier. “Er zijn heel wat influencers die zichzelf bloggers noemen maar enkel een Instagramaccount hebben. Ze zijn creatief in de zichtbaarheid die ze genereren, maar een Instagrampagina is geen blog. Een blogger moet authentieke inhoud brengen. Mijn socialmediakanalen versterken mijn blog, maar de echte content vind je enkel op de blog. Die fungeert als een soort bibliotheek. Het is een receptenboek, waar je binnen enkele jaren nog altijd dat ene recept terug kan vinden. Content op social media is veel vergankelijker.”

Heb je een fantastisch idee voor een blog, maar loop je nog vast op de naam? Download dan ons Namenboekje voor meer inspiratie.

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

Lees ook

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.