Eén jaar na afschaffen verplicht attest bedrijfsbeheer: is er een link met het stijgend aantal starters?

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Inspiratie

Eén jaar na afschaffen verplicht attest bedrijfsbeheer: is er een link met het stijgend aantal starters?

10 september 2019
  • 1313 keer gelezen

Sinds 1 september vorig jaar (2018) ben je als startende ondernemer in Vlaanderen niet meer verplicht om een attest bedrijfsbeheer op zak te hebben. Eén jaar later blikken we terug. Het aantal starters stijgt: is er een link met de afschaffing van het attest? We legden de vraag voor aan ondernemersorganisaties Voka en UNIZO. Ze geven verder tips hoe je je kunt onderscheiden, onder andere met een originele bedrijfsnaam.

Volgens cijfers van Statbel startten er in de eerste 3 maanden na het afschaffen van het attest 32 procent meer mensen een eigen zaak dan in dezelfde maanden een jaar eerder. In de andere gewesten waar het attest voorlopig niet is afgeschaft, was de stijging veel kleiner (Brussel) of waren er zelfs minder starters (Wallonië). Toch zou het afschaffen van het attest niet de oorzaak zijn voor die toename in Vlaanderen. De betere ondersteuning voor starters, de vele subsidiemogelijkheden en een beter imago voor ‘een eigen zaak’, spelen een grotere rol.

Een drempel voor de een, een hulp voor de ander

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vormde het attest wel een drempel voor wie geen vereist diploma had. “In het beroepsonderwijs moest je daarvoor een extra jaar doen”, horen we bij het ondernemersloket van Acerta.

Ondernemen is hip

Julie Haubourdin Bryo VOKA

Julie Haubourdin

Julie Haubourdin, coördinator Bryo (Voka): “De media zetten ondernemen positiever in de kijker, met aandacht voor succesverhalen. Er bestaan heel wat subsidiemogelijkheden en het aanbod om je te laten begeleiden is enorm. Dat zorgt ervoor dat je met een zekerder gevoel start met een zaak. Veel mensen durven makkelijker de stap zetten.”

Jelle Volckaerts, verantwoordelijke Starters bij UNIZO, ziet ook vooral de gewijzigde beeldvorming over ondernemen als oorzaak voor het stijgend aantal starters: “Ondernemen is hip geworden. Het afschaffen van het attest bedrijfsbeheer was voor sommigen wellicht een extra stimulans om de stap te zetten, maar er spelen veel andere en grotere invloeden mee.”

Geen link met afschaffen attest bedrijfsbeheer

Jelle Volckaerts: “De voorbije 4 à 5 jaar zien we elk jaar een stijging van 5 à 6 % starters in heel België. Vooral in Vlaanderen is er een grote stijging. Als er veel Vlaamse starters gewacht hebben op het afschaffen van het attest, zouden we er minder zien starten in de periode vlak voor de afschaffing. Dat was niet zo, we zien sinds 2013 een constante stijging van het aantal ondernemingen in Vlaanderen. In Nederland was er trouwens ook geen effect, daar is het attest in 2006 al afgeschaft.”

De grootste groep stijgers van de laatste 10 jaar is volgens cijfers van UNIZO de dienstensector met veel freelancers. Ook in de bouw en de medische vrije beroepen zijn er veel starters bijgekomen.

Grafiek starters Unizo

Bron: Unizo

Meer starters = meer concurrentie

Jelle Volckaerts Unizo

Jelle Volckaerts

Meer concurrentie op de markt, betekent je meer profileren als zelfstandige. Hoe pak je dat aan? Dat kan met het product of de service die je biedt, maar evengoed met een originele, opvallende naam. Julie Haubourdin van Voka: “Een goede naam blijft hangen en vergeet je niet meer. Het kan ook een voordeel zijn als er een link is met wat je precies doet. Welke specifieke service bied jij aan? Zet dat in de picture. Zoek met andere woorden waarom mensen voor jou moeten kiezen. Misschien bied jij wel een hele goede customer experience aan? Als je als verkoper heel vriendelijk bent, of veel aandacht besteedt aan de naverkoop, kunnen ook dat redenen zijn waarom je opvalt tussen de concurrenten. Heb je weinig zicht op wat jouw merk uniek maakt? Maak dan een SWOT-analyse.”

Jelle Volckaerts van UNIZO vult aan: “Wij merken dat sommige starters het echt moeilijk vinden om nog een originele naam te bedenken. Dan stimuleren we hen om toch creatief te zijn, om nog verder te zoeken en te brainstormen. Wie extra moeite doet, komt meestal bij een creatieve en leuke naam uit. Niet opgeven dus!”

Lukt het niet met je zoektocht naar een catchy naam? In ons Namenboekje vind je heel wat tips die je vast en zeker verder helpen.

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

Lees ook

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.