Een creatieve naam voor creatieve beroepen

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Inspiratie

Een creatieve naam voor creatieve beroepen

15 april 2020
  • 2055 keer gelezen

Illustratoren, webdesigners en andere ontwikkelaars weten hoe ze creatief moeten zijn. Al werken ze zelf meestal niet met woorden, toch beseffen ze maar al te goed hoe belangrijk een naam is om jezelf in de markt te zetten. Vier creatieve ondernemers verklappen hoe ze aan hun opvallende naam komen.

Illustraties met een hoek af bij Egelsoor

Alexander Beun is illustrator en animator. Zijn bedrijfsnaam ‘Egelsoor’ prikkelt de nieuwsgierigheid. “In 2006 startte ik als zelfstandige in bijberoep. Met een eigen website, waarop mijn portfolio staat. Dat ik voor een .be-domeinnaam koos, vond ik een evidentie. Ik heb geen internationale ambities en communiceer het liefst in mijn eigen taal.” Alexander heeft zijn naam niet zomaar gekozen. “Egelsoor is een woordspeling op ezelsoor. Het liefst maak ik illustraties waar een hoek af is (ezelsoor) en die de zintuigen prikkelen (egel). Ik vind het nog altijd goed klinken.”

Een naam om in te bijten: Croque Boulot

Croque Boulot Radio 1 Classics 1000

Croque Boulot – Classics 1000 (Radio 1)

Illustrator, animator … Je mag hem noemen hoe je maar wilt. Zolang het maar iets creatief is. Dat schrijft Kristof Hermans toch op zijn website croqueboulot.be. De naam van zijn studio is alvast creatief. “Mijn boekhouder keek me met een vreemde blik aan toen ik hem de naam vertelde. Dezelfde blik die ik mijn vrouw ook geef als ze een croque bolognaise eet. Zo’n restje saus tussen twee boterhammen vind ik echt vies. Als ze het heeft over haar ‘croque bolo’ dan versta ik ‘croque boulot’ (‘boulot’ betekent job of werk in het Frans, nvdr). Franstaligen begrijpen meteen de woordspeling in mijn naam, wat handig is als je in Brussel aan de slag wilt. De naam inspireerde me ook voor een superleuk logo. Waarom ik gekozen heb voor een .be-website? Uit patriottisme. Ik weet graag zelf waar artiesten vandaan komen. Dat geeft een houvast, een referentiekader.”

Poodle Soup en de geuzen(naam)

Poodle Soup - Pig Bath

Poodle Soup – Pig Bath

Stephanie Dehennin is wetenschaps- en kinderboeken-illustrator. Ze is ook te horen in de ‘Nerdland’ podcast met Lieven Scheire. “Omdat ik een naamgenoot heb die een heel ander beroep uitoefent (als lingeriemodel), zocht ik een pseudoniem. Ik wilde per se een naam met twee woorden die zou blijven hangen, zoals Harry Beaver of Toast Confituur. Op vakantie in Hong Kong zag ik nogal wat menukaarten met ongewild grappige vertalingen of kleine typfoutjes. Poodle Soup was geboren. Bonus was dat het verwijst naar het vooroordeel dat ‘alle Aziaten hond eten’. Als mama van een mixed kid (Belgo-Indonesisch), vond ik het een grappige geuzennaam. Maar vooral: het blijft goed hangen.”

Fake Mustache: atypisch en grappig

Olivier Berisha is UI/UX designer en web developer voor communicatiebureaus, kmo’s en zelfstandigen. Nadat hij met zijn broer een reportage zag over de psychedelische folkband CocoRosie, vroeg zijn broer een paar dagen later of Olivier zich nog de naam van de band herinnerde. ‘Die waarvan een van de vrouwelijke bandleden een ‘fake snor’ heeft.’ “De combinatie van het Engelse ‘fake’ met het Franse ‘mustache’ vonden we allebei hilarisch. Met de slappe lach als resultaat. Daarom is die naam jarenlang blijven hangen, tot ik mijn eigen zaak ben gestart. Het is een grappige en atypische naam, in tegenstelling tot die van veel gelijkaardige bedrijven.” Waarom een .be-url? “Omdat ik mijn klanten duidelijk wil maken dat ik altijd dichtbij ben, zelfs al werk ik op afstand. Ik hou ook wel van de ‘made in Belgium’-associatie.”

Ziezo. Weer een reeks ondernemers die heel bewust hun naam kozen. Om op te vallen en om te vertellen hoe ze zelf zijn als bedrijf. Heb je zelf nog wat meer advies nodig? Ontdek dan nog de tips van onze expert Floris Hülsmann.

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

Lees ook

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.