Carrièreswitch: Deze mensen durfden het aan

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Tips

Carrièreswitch: Deze mensen durfden het aan

19 oktober 2016
  • 2221 keer gelezen

Is een carrièreswitch gewaagd? Waarschijnlijk wel. Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Robin Janssens, zaakvoerder van de Burgerij, en Jen Nold van De Witte Beek gooiden een paar jaar geleden het roer om.

De Witte Beek in Bierbeek werkt volgens het principe van Community Supported Agriculture. Boerin Jen: “In 2012 ben ik gestart met een eigen zelfoogstboerderij. Op een grond van een hectare groot plant ik verschillende groenten. Ongeveer 100 gezinnen kunnen een jaar lang alles komen plukken wat ze nodig hebben.”

bioboerenMaar Jen was niet altijd de trotse boerin die ze nu is. Ze werkte een tijd als coach van individuen en teams, met als doel hun communicatie te verbeteren. “Ik was zo vaak in het buitenland dat ik de mensen daar beter kende dan mijn eigen omgeving. Dat vond ik vreselijk. Ik zat in een midlifecrisis. De 45 voorbij, geen kinderen, en enkel met mijn werk bezig. Ik had nood aan een plaats waar ik ‘thuis’ kon zijn en waar ik ook kon doen wat ik graag deed: moestuinieren.”

De onzekerheid schrikte Jen echter af. Waarom een goede vaste baan opgeven? “Ik heb lang getwijfeld. Toen ik ontdekte dat er zoiets bestond als loopbaanonderbreking en tijdskrediet, heb ik de stap gewaagd: ik ging Biolandbouw studeren.” Het was dé manier voor Jen om in contact te komen met mensen met dezelfde interesses. Het gaf haar ook de kans om tijd de investeren in haar ‘thuis’ en haar omgeving.

Een vaste job of de onzekerheid van een nieuw avontuur?

Robin Janssens’ rol bij restaurantketen de Burgerij werd stelselmatig groter. “Nog toen ik voetbalpresentator was, had ik zin om een eigen restaurant te beginnen. Ik ging regelmatig eten in de ontbijtzaak van Björn Meeuwsse. Tussen koffie en pistolet leerden we elkaar kennen en kreeg ik de microbe te pakken.

Ik had me altijd voorgenomen om de sprong naar een nieuwe carrière te wagen voor mijn 45.” Wat een zomers pop-upavontuur moest worden, eindigde met een pand in Berchem. De Burgerij was geboren. “Het was 2009, ik werkte nog volop voor de televisie. Omdat we met 2 vennoten zijn, kon ik beide jobs 3 jaar combineren.”

“Dankzij mijn vennoot kon ik mijn jobs drie jaar lang combineren.”

schermafbeelding-2016-10-19-om-15-50-07Het ging snel hard met de Burgerij. Robins televisieloopbaan kwam tot een einde en de nieuwe vestiging van De Burgerij aan het MAS was een waanzinnig succes. “We hebben geen team van experten en marketeers. We doen alles zelf, vanuit ons buikgevoel. Ja, dit is een risicovolle sector. Zeker in vergelijking met televisiewerk, dat toch meer vastigheid biedt. Mijn carrièreswitch is vroeger gebeurd dan gepland, en daar ben ik achteraf gezien best blij om. Ik weet niet of ik later nog de stap had durven zetten.”

Momenteel runt Robin met zijn vennoot 6 zaken in Vlaanderen en Nederland, “We hebben al een tijdje geen nieuwe restaurants meer geopend, maar zaten daarom niet stil. Er is achter de schermen heel veel veranderd: we hebben een meubelatelier, een centrale keuken, een feestzaal, foodtrucks… We hebben het merk op ons eigen tempo verder uitgebouwd. Als mensen nu vragen welke architecten ons interieur hebben ingericht, kunnen we trots zeggen: wij zelf!”

Het halve werk: een opvallende naam

De naam ‘De Witte Beek’ bevestigt de band die Jen wilt opbouwen met de buurt: “De boer van wie ik het land huur vertelde me dat er vroeger aan de rand van het terrein een melkerij was. Telkens zij hun tanks uitspoelden kleurde de nabijgelegen beek helemaal wit. Ik heb nog lang nagedacht over een andere naam, maar ‘De Witte Beek’ bleef hangen.” Ook De Burgerij heeft een link met de locatie waar het allemaal begon, de bekende Cogels-Osylei in Berchem. Robin: “Die locatie stond vroeger symbool voor de Antwerpse bourgeoisie, de burgerij. Hadden we ons eerste restaurant op een andere locatie geopend, dan hadden we waarschijnlijk een andere naam gehad.”

Zit je met een droom, een idee, dat al je hele leven sluimert? Laat je niet tegenhouden om de stap te maken. Heel wat mensen gingen je al met succes voor. Denk goed na over hoe je je nieuwe avontuur wilt aanpakken, school je bij en zorg dat je 100% zeker bent van je stuk als je je huidige baan opgeeft.

BewarenBewaren

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.