Biernamen met een lokale knipoog

Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Inspiratie

Biernamen met een lokale knipoog

10 december 2019
  • 1973 keer gelezen

Er zijn maar weinig producten zo Belgisch als bier. Zelf bier brouwen zit in de lift, getuige de sterke stijging aan lokale brouwerijen, vooral in de steden. Maar hoe val je op met je creatie tussen de tientallen soorten blond, bruin en amber? Een catchy naam helpt je al een eind op weg. Dok Brewing Company (Gent), ‘t Verzet (Anzegem) en Brasserie de la Senne (Brussel) verklappen hun tips.

De opvallendste namen:

Waarom kiezen jullie voor zulke opvallende namen?

Brouwerij ’t Verzet Moose Blues Super Noah Golden Tricky Rebel Local Oaky Moaky Oud BruinDimitri Messiaen, oprichter van Dok Brewing Company: “Wij hebben geen vaste bieren. We brouwen van elk bier 2000 liter en op is op. Dus moeten we constant nieuwe namen verzinnen. Eerst hadden ze een link met Gent, een andere reeks ging over vrouwen, … Zo proberen we er toch een lijn in te steken.”

Alex Lippens, oprichter van Brouwerij ‘t Verzet: “Met onze opvallende namen willen we het  creatieve karakter van onze bieren in de verf zetten. We willen niet zomaar een ‘Verzet blond’, ‘Verzet bruin’ en ‘Verzet amber’ op de markt brengen. Elk bier heeft zijn eigen karakter, persoonlijkheid, … dat moet ook blijken uit de naam.”

Hoe verzinnen jullie die namen?

Brussels Calling Brasserie de la SenneDimitri: “Om 10u ‘s ochtends zitten we samen met iedereen die er op dat moment is. Soms zijn dat vier mensen, soms meer dan tien. Janos, onze brouwer, legt uit voor welk biertje we een naam zoeken. We zetten de timer op 5 minuten en beginnen te freestylen. Soms gaan we er helemaal over, maar dat hoort bij een goede brainstorm. Zeg altijd ‘ja’ tegen ideeën en werk erop verder!”

Alex: “Bij ons komen de ideeën meestal van één persoon, die ze voorlegt aan de rest van het team. Maar iedereen mag met ideeën komen, onze bieren worden ook niet door één persoon bedacht (lacht).”

Marta: “Bij Brasserie de la Senne zijn het onze oprichters, Yvan en Bernard, die de namen bedenken. Altijd met een link naar Brussel.”

Wat is een goede naam voor jullie?

Uw Dikke Ma Zit Aan De Zuid Dok Brewing CompanyMarta: “De naam moet goed uit te spreken zijn als je het wil bestellen op café. Zeker omdat wij een heel internationaal publiek hebben. Gelukkig is het Brussels dialect duidelijk in het Frans, Nederlands en Engels.”

Dimitri: “Bij Dok Brewing Company is dat wel anders (lacht). We kozen voor een duidelijke naam voor onze brouwerij, zodat iedereen in het buitenland begrijpt dat we bier brouwen. Maar een naam als ‘Uw Dikke Ma Zit Aan De Zuid’ is voor een Italiaan onuitspreekbaar. Dat is nu eenmaal zo.”

Marta: “Zo’n naam toont wel direct dat je lokaal werkt. Bij ons verwijst Zinnebir naar Zinneke, een bijnaam voor Brusselaars. ‘Bir’ in plaats van ‘bier’ is de link naar het Brusselse dialect.”

Alex: “Wij steken vaak een verwijzing naar het type bier in onze naam: ‘Oaky Moaky’ staat voor de vaten waarin het bier zijn aroma krijgt. ‘Super Noah’ verwijst naar het Belgische karakter. Noah staat namelijk voor ‘No American Hops’.”

Jullie ontwikkelen geen aparte websites voor jullie bieren?

Dimitri: “Nee, onze brouwerij moet in de picture staan, met op één plek alle informatie van onze bieren verzameld. En gezien al onze bieren slechts tijdelijk verkrijgbaar zijn, zou het verloren werk zijn om voor alles een aparte site op te zetten. De bedoeling is dat mensen onze brouwerij kunnen terugvinden.”

Marta: “Dat is ook onze denkwijze: al onze bieren staan even hoog op de ladder, daarom zetten we liever onze brouwerij in de kijker. Het grote verhaal van hoe al onze bieren gemaakt worden met één gist is belangrijker dan dat van de bieren apart.”

Alex: “Onze website is nog een werkpuntje. Je vindt er momenteel alle informatie over onze bieren, maar we hebben moeite om alles up-to-date te houden, laat staan dat we allemaal aparte website interessant kunnen houden (lacht). Maar we staan heel vaak op internationale beurzen, dan is het maar normaal dat je een duidelijk site hebt waarop je alle info verzamelt.”

Wil je net als deze brouwers originele namen bedenken voor je producten? Laat je inspireren door de tips in ons Namenboekje!

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

Lees ook

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.