Je domeinnaam is bezet. Wat nu?

19 april 2022

Bloed, zweet en tranen heeft het je gekost, maar vandaag ben je er eindelijk helemaal uit: dit wordt de naam van je zaak! Fier als een gieter surf je naar de website van DNS Belgium om je domeinnaam te registreren. Maar *@#$%! Wat blijkt? Je domeinnaam is al ingenomen. Haal rustig adem. Sluit je ogen. Tel tot tien. En volg deze stappen.

Bestaat deze domeinnaam al? In andere woorden: is je domeinnaam bezet? Dan betekent dat gelukkig niet het einde van de wereld.

Stap 1: Contacteer de eigenaar

Loop niet te hard van stapel. Een domeinnaam die bezet is, is daarom niet altijd in gebruik. Neem een kijkje op het betreffende webadres. Staat daar geen website op? Dan heb je misschien wel geluk…

Soms wordt een domeinnaam geregistreerd, maar niet gebruikt. De eigenaar registreerde hem misschien met het oog op de toekomst – maar besloot er uiteindelijk niets mee te doen. Wat ook kan is dat hier vroeger wel een website stond, maar nu niet meer.

In beide gevallen betaalt de eigenaar een jaarlijks bedrag, zonder de domeinnaam effectief te gebruiken. Zonde. Contacteer de persoon achter de domeinnaam (z’n gegevens vind je via de zoekbalk voor wie een .be-, .brussels- of .vlaanderen-domeinnaam registreerde), vertel kort over je project en vraag hem vriendelijk of hij z’n domeinnaam wil overdragen.

Stap 2: Probeer een andere extensie

Vang je bot bij de eigenaar of is de domeinnaam effectief al in gebruik? Bekijk dan of je een andere extensie kan kiezen. Met wat geluk wordt je oorspronkelijke webadres er nog sterker door. Is wandeling.vlaanderen niet een pak leuker dan wandelingvlaanderen.be?

Stap 3: Probeer een variant

Voel je niet zo veel voor een andere extensie? Dan kun je een minimale aanpassing aan je domeinnaam verzinnen. Voeg een cijfer toe, varieer met de schrijfwijze, experimenteer met een afkorting, … Denk bijvoorbeeld aan 2dehands.be. Let er wel op dat je potentiële bezoekers van je website niet afschrikt met een té complexe domeinnaam.

Stap 4: Ga op zoek naar een andere naam

Je hebt alle voorgaande stappen doorlopen, maar raakt er nog steeds niet uit? Dan zit er maar één iets op: op zoek gaan naar een nieuwe, beschikbare domeinnaam. Probeer enkele van onze brainstormtechnieken en wie weet vind je wel een veel origineler alternatief waar je simpelweg nog niet aan had gedacht. 

Kwaad opzet?

Is een bepaalde domeinnaam bezet maar denk je er echt recht op te hebben? Dan kan je juridische stappen ondernemen. Hou goed voor ogen dat je een zaak enkel kan winnen als duidelijk blijkt dat die domeinnaam te kwader trouw gebruikt wordt en je nadeel berokkent. Al hopen we dat het niet zo ver moet komen.


Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen